onsdag 14 maj 2014

Jag heter inte Miriam

Jag heter inte MiriamJag heter inte Miriam
Majgull Axelsson
Blombergs förlag
2014
458 sidor

Miriam bor i Nässjö och fyller 85 år. I hennes hus bor också hennes son och sonhustru och dagen till ära har också sondottern kommit med sin lilla son.

Miriam är flykting från de fruktansvärda lägret i Tyskland. Hon överlevde Auschwitz och Ravensbrück . Och hon bär på en djup, mörk hemlighet som hon inte har berättat för någon i Sverige. Ett Sverige där hon fått ett nytt liv, gift med en tandläkare. Fått fostersonen Tomas och lever nöjd. 

Men ändå… minnena tränger sig på och vi får följa Miriam (som en gång hette Malika) under henns uppväxt, när kriget kommer och lägren. Vi får uppleva allt det ofattbara, allt det mänskligheten hittat på som verkar så fruktansvärt obegripligt att man vill utsätta någon människa för.

Och även i lägret är det uppdelat mellan fångarna. Och lägst ner står romerna. Tattarna. Zigenarna. 

Det här var en oerhört gripande och intensiv roman. Om identitet om hur vi människor behandlar varandra och hur vi graderar olika människor. 

Jag kan verkligen varmt rekommendera den.

Eftersom en stor del av romanen också utstpelar sig i Nässjö och Jönköping så känns den oerhört aktuell med tanke på den protestaktion som utspelade sig där för ett par veckor sedan, mot främlingsfientligheten i Sverige.

Jag har lyssnat på den här boken via Storytel. När man lyssna på böcker kan man välja olika uppspelningshastigheter. 0,8, 1,0, 1,5 och 2,0. Den här boken gick alldeles utmärkt att lyssna på snabbaste hastigheten för uppläsaren läste väldigt långsamt. Oerhört bra - men långsamt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar