lördag 24 maj 2014

Barnmorskan i Hope River

Barnmorskan i Hope River
Patricia Harman
Månpocket
2012
430 sidor

Det här är en bok om den hemlighetsfulla, modiga och kloka barnmorskan Patience Murphy som lever ute på landet i West Virginia. Hon förlöser i princip alla barn i samhället. Det vill säga alla vita barn. Boken börjar samma dag som det stora börsraset och landet är i ekonomisk depression. Det är sällan Patience kan få betalt i pengar för sitt jobb.

Detta är ett samhälle i svår ekonomisk kris. Gruvor som måste stänga, gruvor som är dåligt underhållna och där det sker stora olyckor. Ett samhälle där Ku Klux Klan har ett fäste och där det inte är lätt att vara färgad. Arbetssamma och rädda människor som vill klara sig själva och inte alltid gör det.

När Bitsy flyttar in hon Patience och blir hennes assistent så ses inte det med blida ögon av alla. Men Patience och Bitsy förlöser både vita och färgade kvinnor. 

Och så var det den där veterinären Daniel Hester. Ett par gånger får Patience följa med och hjälpa honom när något djur ska få ungar.

Det märks att den här boken är skriven av en kvinna som själv är barnmorska. Som har koll på läget och vet vad som gäller. 

Boken handlar om vänskap, kvinnokraft, överlevnad, rädsla, livet och döden. 

Jag tyckte mycket om boken, den var lättläst och en riktigt feelgood-bok, trots Ku Klux Klan och ekonomisk depression. Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning!

I slutet av boken var det 15 frågor som man kan använda om boken skulle läsas av en bokklubb.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar