måndag 19 maj 2014

Sophies historia

Spohies historia av Jojo MoyesSophies historia
Jojo Moyes
p*
2012
439 sidor

Jojo Moyes har gjort det igen. En gripande historia som är svår att släppa ifrån sig.

Vi möter Sophie mitt under det första världskriget. Hon har flyttat ifrån Paris och nu bor hos sin syster Heléne och dennes barn och driver familjens hotell i den lilla staden St Péronne i Frankrike. Tyskarna har ockuperat den lilla byn och Sophie och Helén är tvungna att hysa tyskarna i sitt hus och ge dem mat. Detta ses inte med blida ögon av de övriga byborna. Sophies man är målare, men nu är han ute vid fronten. I hotellet hänger en tavla som Edouard målat av sin hustru, en av de få sakerna som Sophie har kvar av sin man.

När Herr Kommendanten kommer till hotellet blir han helt betagen i tavlan och det märks att han är kulturellt bevandrad. Han vill gärna diskutera konst med Sophie och det märks att det inte bara är tavlan som han är besatt av.

Hundra år senare. Liv Halston är en ung änka som av sin make fått en tavla - Sophie. Liv bor i huset hennes man, David och arkitekt, ritade. Genom en slump visar det sig att tavlan är väldigt mycket värd - och att Edouards släktingar hävdar att den är ett krigsbyte som ska återlämnas.

Detta drar in Liv i en rättegång och ett nystande av en osannolik historia.

Första världskrigets fasor är obegripliga. Och vad hände Sophie? Och hennes syster? Går det att få en klarhet i tavlans proviens?

Det här var en fantastisk bok som pendlade mellan första världskriget och första decenniet av 2000-talet. 100 år och samtidigt fantastiska människoöden, kärlek och hopp.

Jag kan varmt rekommendera den här boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar