lördag 10 maj 2014

Jakten på kapten klänning

Jakten på Kapten KlänningJakten på kapten klänning
Jonas Trolle
Leopard förlag
2014
256 sidor

Den här boken är en beskrivning av när den högt aktade polischefen Göran Lindberg, som hållit föreläsningar om jämlikhet och etik, blir häktad för koppleri, våldtäkt och våld mot kvinnor.

Det är kriminalkommisarie Jonas Trolle, som var den polis som höll i hela spaningen, som berättar.

Egentligen en ganska torr och saklig berättelse om spaningsarbetet, ledtrådar och överväganden. Däremellan berättelser baserade på olika förhör som berättar vad som hänt. Sakligt, öppet och rått. Ibland vill man bara hålla för öronen (jag lyssnar på boken på Storytel).

När vi får reda på hur spaningsarbetet går till så får vi också veta vad saker och ting kostar, vilka överväganden som måste göras och Trolle ger inte så få kängor till chefer och organisationen.

Samtidigt märker man hur engagerade dessa poliser är och gärna de vill sätta dit "the bad guys".

Det här fallet var och är ett av Sveriges mest uppmärksammade brott. "Kapten Klänning" Göran Lindberg är nu släppt (släpptes i början av 2014) och det framgår tydligt i boken att Trolle inte tycker att det är rätt beslut. 

Detta är en oerhört rå bok. Jag är väldigt osäker på om jag vill rekommendera den eller inte. Men det berättar om ett viktigt fall och om polisernas viktiga arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar