måndag 18 maj 2015

Snöbarnet

SnöbarnetSnöbarnet
Eowyn Ivey
Bazar
2012
379 sidor

 Mabel och Jack, ett barnlöst par, har flyttat till Alaska. De har lämnat familj och vänner för att skapa sig ett nytt liv. Ett liv utan barn och utan att påminnas om barn.

Men det blir inte som de tänkt. Naturen är betydligt hårdare än de trodde och det är inte bara tystnad i skogen. Även deras äktenskap börjar tystna. Och Mabel lider av saknaden av sitt döda barn.

Mitt i allt detta lär Jack känna en grannfamilj, Georg och Esther. En vänskap som Mabel först är ganska frågande inför men som till slut löser vissa knutar.

Och en kväll - när den första snön kom för vintern är det äldre paret ute och gör snöänglar, snöbollar och plötsligt har de gjort ett litet snöbarn. En liten flicka och sätter på henne vantar, kappa och gör munnen röd med bär. På morgonen är snöflickan borta - men istället ser de flickan i skogen.

Och så startar en fantastisk historia som pendlar mellan sköna och histora, saga och verklighet. Vilket som är vad är inte klart. Men vi kastas i de känslodalar som Mabel och Jack dras med i. Och vi får känna deras smärta efter barnet som dött, men också glädjen över det barn som kommer till dem på vintern. Om kärlek, längtan, tillgivenhet och att våga släppa när man älskar.

Det är en vackert och poetiskt skriven roman som jag verkligen rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar