söndag 31 maj 2015

Etthundra mil

Jojo Moyes omslagEtthundra mil
Jojo Moyes
P*
2014
313 sidor

Jess har dubbla jobb och två barn. Ja, det vill säga, den tonåriga sonen, Nicky, är egentligen hennes styvbarn som hennes förra man "lämnade" kvar när han för två år sedan deprimerad flyttade hem till sin mamma.

Jess får knappt näsan över vattnet men hon är ändå optimistisk och älskar sina båda barn mycket. Tanzie är oerhört begåvad när det gäller matte. Så begåvad att hennes lärare vill att hon ska gå på privatskola och att hon ska delta i matteolympiaden, som äger rum i Skottland. Nicky är en udda fågel och får stryk av kvarterets plågoandar den ena gången efter den andra.

Ed är egentligen en datanörd med ett komplicerat förhållande till sina föräldrar och sin syster Gemma. Företaget som Ed och kompisen Ronan byggt upp är nu sålt, men de jobbar kvar. Och de har inte ont om pengar. Så visar det sig att Ed får gigantiska problem eftersom han oförsiktigt nog gett ett affärstips till en tjej som han försökte bli av med. Han står nu inför kommande rättegång och troligt fängelsestraff på flera år för insiderbrott.

Jess städar i Eds hus och det är så deras vägar korsas från början. Men plötsligt befinner sig alla fyra (Ed, Jess, Tanzie och Nicky) samt Tanzies gigantiska hund Norrman i Eds bil till Skottland. På väg till matteolympiaden.

Det är en roadmoive med alla inslag man kan förvänta sig. Alla känslor som finns att spela på registret förekommer. Men det gör ingenting alls. För det är en skön, feelgood-bok som lyfter klassproblemen och hur verkligheten kan se så olika ut.

Jag kan varmt rekommendera boken för läsning!

Jojo Moys webbsida>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar