söndag 24 maj 2015

En fransk curry 100 steg från Bombay till Paris

Morais_EnFranskCurry_Omslag3DEn fransk curry 100 steg från Bombay till Paris
Richard C. Morais
Bookmark
2011
345 sidor

I den här boken slängs vi rakt in i en färgstark indisk familj och mat, mat, mat. Sida upp och sida ner så är det mat, mat, mat.

Vi möter Hassan, född och uppväxt i Bombay i Indien och hela hans familj. En familj som har en restaurang i Bombays kvarter mellan de fattiga och de rika. Efter en mycket tragiskt händelse som innebär både materiella och personliga förluster flyttar hela familjen till London till sina släktingar.

Där växer Hassan upp, från barn till tonåring. Efter en hastig avfärd från London (på grund av Hassans amorösa äventyr) åker hela familjen med bilkaravan genom Europa på en kulinarisk smakresa. Hassans pappa vill pröva allt.

Och så hamnar familjen i Frankrike och det slutar med att de öppnar en restaurang i en liten sömnig by - och det visar sig att de hamnat mitt emot en fransk gourmet-restaurang med två stjärnor i Guide Michelin. Och detta visar sig vara början på både konkurrens om kunderna men också en passion för maten.

Efter att Hassan har tränats till en utmärkt kock av madam Mallory åker han vidare till Paris för vidare utbildning på fler restauranger och öppnar så småningom en egen restaurang.

Det här var en varm, familjär feelgood-bok med mycket mat. Både komedi och tragik, motgångar och framgångar.

Men tyvärr tycker jag att boken är lite för rörig. Framförallt byter den fokus när Hassan flyttar till Paris. Jag tycker det blir en annan slags bok.

Detta är Moaris debutbok och som jag förstått det så bygger den på vissa verkliga händelser. Och den är från början tänkt att vara film - vilket också märks.

Oavsett detta så är det en fantastisk bok, lättläst och svår att lägga ifrån sig så jag rekommenderar den verkligen.

Boken är filmad av Lasse Hallström och heter 100 steg från Bombay till Paris. Det verkar som om boken handlar om den första tiden i Frankrike. Jag tänker se filmen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar