torsdag 3 juli 2014

Brobyggarna

brobyggarna_inb_low_1
Brobyggarna
Jan Guillou
Piratförlaget
430 sidor
2011

De tre små norska fiskarbröderna förlorar sin far och mamman står utan försörjning. Pojkarna skickas iväg för att tjäna pengar och bli lärlingar på ett repslageri. Men det visar sig att pojkarna inte bara håller på med rep. På nätterna bygger de en exakt modell av ett vikingaskepp. När de blir påkomna blir de hemskickade.

Men det finns några som förstår vad det är pojkarna har klarat av och de blir därför erbjudna att gå den finast ingenjörsutbildningen för att sedan komma tillbaka och bygga järnvägen till Bergen.

Och så blir det. Pojkarna går utbildning först i Norge och sedan i Tyskland där den absolut finaste ingenjörsutbildningen finns. 1901 är de färdiga och de tre är bland topp tio i sin årskurs. Framtidston är enorm. Man ser de tekniska landvinningarna och tror att detta kommer att bli fredens århundrade. Varför skulle man kriga när man har allt?

Men när de tre bröderna ska hem till Norge och betala av sin utbildning med att bygga järnväg så visar det sig att det endast blir en bror. Oliver har just blivit bedragen av, vad han trodde, sin stora kärlek och han flyr till Afrika. Sverre har blivit kär i en av sina studiekamrater och han flyr till England för att kunna leva med honom. Kvar blir Lauritz som åker hem till Norge och bygger broar och järnväg under bedrövliga förhållanden.

I den här boken får vi följa Lauritz och och Oliver i deras helt olika miljöer. Och så bryter världskriget ut. Lauritz är gift med en tyska och har starka band till Tyskland. Oliver strider för Tyskland i Tyska Östafrika.

Det här var en spännande bok i typisk Jan Guillou-stil. Bröderna är givetvis bäst på alla sätt. Lyckas på alla sätt. Och sen är det väldigt ingående beskrivningar av mat.
Men Guillou lyckas i alla fall vända på perspektivet ibland.

Detta är första delen i en serie av fyra böcker.

Jag kan rekommendera den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar