torsdag 24 juli 2014

Vi kom över havet

Vi kom över havet
Julie Otsuka
Bonnier pocket 
2011 (2013)
170 sidor

Den här boken handlar om alla japanska kvinnor som i början på nittonhundratalet kom till Amerika för att gifta sig med japanska män och få ett bättre liv.

Och det visar sig att de bilder som de har sett av sina män kanske inte är helt nya, snarare flera år gamla. Och de får leva ett hårt liv, arbeta och föda barn. Det blir inte alls som de tänkt sig.

Och de etablerar sig i samhället på olika sätt genom sina mäns olika företag. De städar, jobbar i affärer, på lantgårdar och försörjer sig och barnen.

Och sen kommer andra världskriget och japanerna är fiender. Och alla japaner som befinner sig i Amerika sätts i fångläger. De fångas in, de interneras med hela sina familjer. Och japanerna blir som utplånade ur samhället.

Den här boken var skriven i vi och oss form. Det finns inget jag som berättar alltså. Här är det allas berättelser på en gång. Det tog ett tag att komma in i det - men berättelsen grep tag och det fungerade.

Det är en förfärlig berättelse och den är högaktuell - trots att det är nästan ett sekel sedan det hände. Hur hanterar vi människor i vårt samhälle? Hur ser vi på dem?

Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning. Och det är en tunn bok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar