lördag 30 juli 2022

I munkens skugga

I munkens skugga

I munkens skugga 

Helena Thorfinn

Norstedts förlag

2021

429 sidor

Detta är en tredje helt fristående del av de två tidigare böckerna av Helena Thorfinn. I de två första böckerna "Innan floden tar oss" och "Den som går på tigerstigar" får i följa Sofia och hennes man Janne när de arbetar och bor i Bangladesh. 

Nu har de skilt sig men jobbar fortfarande tillsammans. Och de har flyttat till Myanmar/Burma. Men Sofia och Janne förkommer i den här boken endast helt perifert.

Istället möter vi Katja, en kommunikationschef, i en liten Skånsk kommun, och hon ska snart fylla 50 år. Hon har blivit helt utmanövrerad på sin arbetsplats och har nu förlorat sitt jobb till en ung sprätt. Hon reser till Myanmar/Burma för att hälsa på sin systerson Simon som jobbar som trainee på Unicef. Väl framme blir Katja väl mottagen av den familj som Simon bor hos, föräldrarna till hans flickvän Trish. Mamman i familjen har svenskt påbrå och pappan är missionär från USA. De bedriver diakon verksamhet och försöker hjälpa människor att tjäna penga på sitt hantverk bland annat. Trish har en IT-utbildning från USA och har startat ett IT-företag som ska hjälpa Myanmar att bli digitalt. I ett samhälle som är helt nya på att använda digitala och sociala medier. 

Men det är inte bara positiva krafter som driver en öppen demokratiskt kraft i Myanmar. Det finns starka krafter som vill stänga landet, som vill rensa ut de "som inte hör hemma där" och de har förstått att de kan använda sociala medier för att nå sina syften. 

Katja hamnar mitt i de händelser som påverkar Myanmar till att vara ett försiktigt öppet land med en gryende demokrati till att åter sluta sig och stänga sina gränser.

Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning. Den är spännande och ger in inblick i vad som hände, från någon som var med.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar