tisdag 26 juli 2022

Hur mår fröken Furukura?


Hur mår fröken Furukura?

Sayaka Murata

Lind&Co

165 sidor

2020

Den här boken hade jag läst en rekommendation om, och då samtidigt fått rekommendation om boken "Eleonor Oliphant...". Det är ju två böcker med liknande tema, men de utspelar sig i helt olika miljöer och kulturer. Det är intressant.

Här möter vi Keiko Furukura som är 36 år. Hon jobbar som timanställd på en servicebutik och har gjort så i 18 år. Hon har aldrig varit som de andra i sin närhet, hon har egentligen inga vänner. Det är rutinerna och jobbet som på servicebutiken som håller samman hennes liv. Hon har ingen pojkvän och hon är oskuld.

Anställda kommer och går i butiken, men Furukura består. Tills det plötsligt en dag kommer en ny anställd som inte beter sig som han ska. Och Keiko Futukuras omgivning vill så gärna att hon ska vara "normal", vad det nu är. 

Det är en kort bok, den är lättläst. Det är en spännande inblick i det japanska sättet att leva som i bland påminner om det västerländska, och på andra sätt är så helt annorlunda. Och det ställer frågan om hur "annorlunda" får man lov att vara och inte? 

Jag är glad att jag har läst boken. Vill du få inblick i att jobba i servicebutik i Japan rekommenderar jag boken.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar