fredag 22 mars 2013

Innan floden tar oss

Omslagsbild: Innan floden tar ossInnan floden tar oss
Helena Thorfinn
Norstedts
2012
440 sidor

Sofia och Janne bor i Dhaka, Bangladesh huvudstad, där Sofia är biståndschef placerad på Svenska ambassaden. Janne, som är lärare, är med som "medföljande" och ska ta hand om parets två barn och hushållet.

Vi får följa hur Sofia sätter sig in i sitt jobb, lär känna människorna på ambassaden och dess komplicerade herarki, också i förhållande till de andra ambassaderna i staden.

Samtidigt får vi följa Mina och Nazarin som flyr från byn sedan deras syster blivit mördad av sin mans familj. Mina och Nazarin vill själva jobba ihop pengar för att kunna bidra till den brudpeng familjen måste betala till mannens familj så att de kan få en rejäl man.

Här får vi följa hur två parallella världar krockar där de svenska värderingarna sätts på stora prov när verkligheten i Bangladesh kommer in på bara skinnet.

Miljön, vädret, religionen och traditionerna och korruptionen styr vardagen. Och mitt i allt detta så ska Sofia och Janne leva sitt familjeliv.

Det här är en roman som kryper innanför huden. Krockarna mellan två olika världar och värderingar blir så tydlig. Det finns inget svart eller vitt - enbart.

Jag kan verkligen varmt rekommendera den här boken. Den ger in bra inblick i den komplicerade värld som biståndsorganisationer arbetar med.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar