fredag 24 juni 2016

Mördar-Anders och hans vänner

Mördar-Anders och hans vänner (samt en annan ovän)
Jonas Jonasson
Pocketförlaget (Piratförlaget)
2015
310 sidor

Jonas Jonasson skriver i sin tredje bok om en präst (som inte tror på gud), en receptionist (som råkade hamna på en bordell som sen blev ett skyffigt hotell) och Anders - som liksom råkat mörda några personer när han blev lite arg. Samtidigt som han hade druckit sprit och ätit tabletter.

Som vanligt skriver Jonasson en riktig skröna. Men nästan så att det skulle kunna vara sant.

Receptionisten Per Persson bor i ett skyffe på ett hotell där han också jobbar.  Där bor också Anders, som kallas för Mördar-Anders. En dag stöter receptionisten ihop med prästen Johanna som blivit utslängd från sin församling eftersom hon inte tror på Gud. Hon är förslagen och kreativ och använder alla till buds stående medel för att försöka tjäna sitt uppehälle och tjäna pengar.

Och det är henne kreativa ådra som inbegriper Mördar-Anders och de talanger som han har.

Men sen går Mördar-Anders och blir religiös. Han börjar läsa bibeln. Och för prästen blir det komplicerat. Hon tror ju inte på det där. Och hur ska de nu göra? De får helt enkelt starta en kyrka. Med pastor Anders som huvudattraktion.

Och så håller det på.

En av mina vänner på facebok noterade att Jonas Jonasson verkade väl förtrogen med de kyrkliga orden och termerna. Och han har helt rätt. Det är förvånansvärt vilken inblick han verkar ha. Och på slutet, där författaren skriver en massa tack hit och dit så avslutar Jonasson med att tacka Gud. Och han uppmanar Gud att arbeta hårdare på att få sina ivrigaste supportrar att inte ta honom på så stort allvar. Och han ber om ett O.S.A.

Det var ju lite intressant.

Annars så tänker jag att den här boken är en skröna. Den är lättläst. Lite smålustig på sina ställen. Helt OK som en semesterbok om man inte vill ha för stora krav.
Och jag tänker att det skulle vara roligt att följa upp den där uppmaningen till Gud...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar