lördag 11 juni 2016

Besläktade själar

Besläktade själar
Läsupplevelser av Anne på Grönkulla
red. Åsa Warnqvist
BTJ Förlag
2009
320 sidor

2008 var det 100 år sedan Anne på Grönkulla (eller rättare sagt Anne of Green Gabels) kom ut första gången. Redan året efter, 1909, var boken översatt och kom ut på svenska.

Anne på Grönkulla blev omedelbart en succé. Och generationer av flickor (men även pojkar) har läst boken om Anne, Diana, Marilla och Matthew.

Åsa Warnqvist är fil dr i litteraturvetenskap och höll under 2008 på att samla in läsupplevelser av boken. Det hölls också ett seminarium i Uppsala. Och 2009 kom den här boken ut - en samling av olika läsupplevelser.

Och det är verkligen otroligt intressant att läsa om alla dessa män och kvinnor som har påverkats så mycket av LM Montgomerys bok. Påverkats både i livsval och självkänsla. Och hur hon fortfarande fortsätter att påverka. Till och med att åka till Kanada och besöka platsen för böckerna är viktigt för många.

Det är påfallande många rödhåriga, fräkniga flickor som har känt igen sig i Anne. Men även andra karaktärer har betytt mycket. Och det är också underbart att läsa om hur alla har uttalat namnen på "svenska" och hur förvånade de blivit när de hört namnen på engelska.

Jag tycker nästan att den här boken var roligare att läsa än själva boken Anne på Grönkulla. Och jag skulle nästan vilja kalla den för er riktig feelgood-bok.

Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar