torsdag 30 juli 2015

Tobleroneaffären

Omslagsbild: TobleroneaffärenTobleroneaffären
Varför Sverige inte fick sin första kvinnliga statsminister
Mikael Romero
Norstedts
2012
267 sidor

1995 startar de händelser som leder till att Mona Sahlin inte blir partiledare för Socialdemokraterna och statsminister efter Ingvar Carlsson, som just meddelat att han ska avgå vid nästa partistämma.

Boken är skriven av Mikael Romero, Sahlins dåvarande pressekreterare, och ger oss inblick hur det var på insidan, hur tidningarnas skriverier uppfattades, vad de gjorde, vem som sa vad, vad som är sant och vad det fick för konsekvenser.

Det är klart att det inte är en objektiv bild. Den är oerhört subjektiv från Romeros och Sahlins håll. 

Oavsett det så är det några frågor som man kan ställa sig.

Vilka krav ska vi ställa på våra folkvalda politiker? Vilka etiska regler ska gälla? Ska de folkvalda ha en högre standard än "vanliga" människor? Och ska vi ställa olika krav på våra folkvalda beroende på vilket parti de representerar eller vilket kön de har?

Jag tycker det är komplicerat att Mona Sahlin hade påminnelser hos Kronofogdemyndigheten, jag tycker det är komplicerat att hon använde ett kort som hon inte borde. Jag tycker också att det var oklokt att hon drog iväg till Mauritius med familjen för att komma undan. Å andra sidan… vad skulle du själv gjort? Hur hade du själv agerat och reagerat? Om du själv skulle bli hårdgranskad är du då "helt ren"? Inga svarta betalningar till olika hantverkare? Inga utlägg på kontokort som du reglerat i efterhand? Inga glömda räkningar?

Alla Sahlins skulder var reglerade. Och det drev som hon utsattes för stod inte i proportion till det som hon gjort. Ja, självklart är det helt rätt att tidningarna ska granska och ifrågasätta. Men frågan är om tidningarna i detta (och kanske många andra fall) går helt andra ärenden än de tror. Vem styrde agendan?

Jag beundrar de människor som ger sig in i det offentliga politiska livet. De gör detta med en stor övertygelse om att de kan vara med och förändra och förbättra. För oss som är väljare gäller det att ständigt hålla en öppen dialog med våra folkvalda så att de inte tappar perspektiv och verklighetsförankring.

Jag som älskar serien West Wing (Vita huset) läser den här boken med stor behållning, sett ur ett politiskt perspektiv. Likaså sett ur min yrkesroll som kommunikatör.

Tobleroneaffären (Wikipedia)>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar