onsdag 22 juli 2015

I skuggan av Nathan

I skuggan av Nathan
I skuggan av Nathantexter av Helge Söderblom
Omi Söderblom
Verbum
2014
506 sidor

Omi Söderblom är barnbarnsbarn till Nathan Söderblom, ärkebiskop i Sverige 1914-1931. (Läs min recension av boken "Jag är bara Nathan Söderblom, satt till tjänst" här>>

Omi Söderblom har, när hon sökte efter mer information om sin historia (hon är alltså barnbarn till Helge), kommit över "minnesblad" som Helge Söderblom har skrivit. Helge som var Anna och Nathan Söderbloms äldsta barn (deras första barn dog innan födelsen och Helge föddes på dagen ett år efter). Då bodde familjen i Paris och Helge och de äldsta syskonen är uppvuxna där.

Efter Helge kommer barnen i en tät ström. Sammanlagt får Anna 12 levande barn. Ett barn dör efter en dag och lilla Ingrid (också född i Paris) blir bara två år och är begravd i Frankrike.

Boken består till största delen av Helges egna texter. De är väldigt lättlästa (även om det är många utländska uttryck insprängda) och hans stilistiska form är stor och svepande, samtidigt intim och påträngande.

Vi får följa med i uppväxten som innebär flytt tillbaka till Sverige, men också utomlands igen, många gäster på besök i huset, många resor för föräldrarna och därmed olika lösningar för barnen. Ibland kom det släktingar och bodde med syskonen, ibland utackorderades de till olika kyrkliga familjer.

Insprängt i Helges texter finns andra texter och brev. Bland annat från Gerda Rosling som var Nathan Söderbloms privatsekreterare och skrev nästan dagligen (ibland både förmiddag och eftermiddag) öppenhjärtliga och informativa brev hem till sin familj om allt som hände hos familjen Söderblom. Men där finns också brev från Nathan, Anna och storebror Sven.

Alla texter tillsammans ger ytterligare en bild av den familj som Söderbloms var. En familj i offentligheten.

Helge Söderblom vill bli skådespelare och blir också det till slut. Han arbetar på teatrar både i Europa och i Sverige (bland annat Lorensbergsteatern). Enligt recensionerna får han fin kritik för sina prestationer. Men med skådespeleriet följer också ett utsvävande liv. Helge använder alkohol och andra droger och har förhållande både med kvinnor och män.

Det är också tydligt att han älskar sina båda föräldrar och inte vill något hellre än få deras bekräftelse.

Helge är väldigt intelligent, han både talar och skriver flera språk flytande. Helge är också med 1925 och hjälper till vid det stora ekumeniska mötet som Nathan ordnade i Uppsala och Stockholm.

Efter flera år vid teatern ser Nathan till att Helge blir inskriven vid Uppsala universitet och får en examen. Han får sluta med skådespeleriet. Han får ett jobb vid TT (Tidningarna telegrambyrå) där han vantrivs.

Under denna tid inleder Helge ett förhållande med Omis farmor Elise och Elise blir gravid. Då har Helge egentligen tröttnat på Elise och under hela hennes graviditet har han ett förhållande med en annan kvinna, som han också tröttnar på. När barnet är fött så ordnas det i alla fall att Elise och Helge gifter sig och sedan ska skiljas så att Helge får vårdnaden om barnet.

Men det blir inte så. Under denna tid så blir Helge så sjuk och får ett nervöst sammanbrott så att han tas in på sinnessjukhus i Frankrike. Till slut ordnas det så att han kommer hem till Sverige och blir intagen på Ullåker sjukhus utanför Uppsala. Där bor han sina sista år.

Det är då som Nathan och Anna får veta att Helge är gift och har ett barn.

Ja, hela den här historien är bättre än den mest påhittade såpa. Vi rör oss i kretsar av gräddan av skådespelare och författare, politiker, religiösa män och akademiker. Det är en hel del "namedropping".

Den här boken var oerhört intressant. Och precis som med boken om Nathan Söderblom (av Jonas Jonsson) så blir det så tydligt att det var inte alls enklare förr. Det var lika mycket intriger och lika mycket bekymmer.

Familjen Söderblom är en familj som alla andra. Föräldrarna älskar sina barn (det blir tydligt i de brev som de skriver till dem) och barnen älskar sina föräldrar. De har dock ett oerhört komplicerat förhållande till varandra på grund av sin ställning. En familj som lever i offentligheten och där Nathan hade det yrke och den position som han hade, i den tidsperiod som de levde i - då blir det tydligt att önskan om närhet och närvaro inte gick jämt ut.

Varför blev Helge Söderblom sjuk? Det vet vi inte. Om den behandling som han fick hjälpte eller stjälpte honom är inte heller klart.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning!

Provläs lite ur boken här>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar