torsdag 23 juli 2015

New Delhi Borås

New Delhi Borås
Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige
Per J Andersson
Månpocket
2013
300 sidor

Det här är den helt osannolika berättelsen om den oberörbare indiern som växer upp i det fattiga Indien och sedan träffar den svenska flickan. De blir kära och efter mycket umbäranden och lång tid så träffas de åter i Borås och gifter sig.

Och nu hör det till saken att detta är sant. Pikej (som har ett mycket längre och besvärligare namn) är pojken som föds i Odessa i Indien i början på 50-talet. När han föds får han en profetia "Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken".

I boken får vi lära oss hur det är att leva som oberörbar i en tid då Indira Gandhi försöker få bort kastsystemet. Hur det är att gå i skolan. Hur det är med föräldrar som är analfabeter. Hur det är att bo hos sina farföräldrar som inte tycker om sin svärdotter. Vi får lära känna Indien, vi känner dofter och värme. Och vi får vara med under 60-talet då den stora hippi-rörelsen kommer till Indien. Det är under den tiden som Pikej växer upp. Han får genom olika vägar börja på en konstskola. Han sitter vid fontänen och målar porträtt och han är duktig. Så bra att han får måla kosmonauten Valentina Teresjkova porträtt. Han målar också flera presidenter bland annat B.D. Jatti. Och han är hemma på te hos Indira Gandhi och målar hennes porträtt.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Han kämpar på. Sparar pengar för att köpa målarmaterial, sitter varje kväll och målar vid fontänen. Skaffar sig vänner eftersom hippi-stråket går där. Kommer överens med polisen om att de ska "haffa honom" så att han kan få sova i arresten på natten och duscha på morgonen. Och sen kommer då svenska Lotta och de blir kära i varandra. 

Lotta måste åka tillbaka till Borås och göra färdigt sin utbildning. Och tiden går. De skickar brev men Pikej längtar. Så han sparar ihop till en cykel och börjar sin färd mot Sverige. Han stöter på många hinder, men han får också mycket hjälp. Både av sina "hippi"-kontakter på vägen och genom att måla porträtt. Det är en lång färd och till slut kommer Pikej fram.

Det är Per J Andersson, journalist och reseförfattare som har skrivit boken. Den är en blandning av reportage och dagboksanteckningar. Jag var kanske inte helt begeistrad i det stilistiska greppet i boken, men oavsett det så är det en rörande historia och det är happy end och feelgood. Och det blir verkligen inte sämre av att det är sant. Så kan jag kan verkligen rekommendera boken för läsning. Passar bra i hängmattan eller på resan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar