fredag 26 april 2013

Ett sanningens ögonblick

Bild.Bokomslag "Ett sanningens ögonblick"Ett sanningens ögonblick
Karios Palestina
Sune Fahlgren, red.
Studieförbundet Bilda
2010
120 sidor

Ett sanningens ögonblick - eller som det heter i original A Moment of Truth: A Word of Faith, Hope and Love from the Heart of Palestinian Suffering. Karios Palestine.

Kairos Palestina-dokumentet är ett rop på hjälp från kyrkorna i Palestina. Dokumentet stöds av Kyrkornas Världsråd och de uppmanar sina medlemskyrkor att studera dokumentet.

I den här boken framgår det att dokumentet är ett levande dokument. I boken finns också publicerat kommentarer och synpunkter på dokumentet från olika kyrkor och andra religioner.

Sen finns det en studieplan och samtalsfrågor.

Själva dokumentet finns i två olika versioner. Dels den svenska översättningen från engelska dokumentet. Men också en svensk översättning från den arabiska dokumentet. Och det är för att visa på språkens och uttryckens olika sätt att förmedla sitt budskap.

Det är nästan konstigt att säga att det är en lättläst bok - men den är inte svår att läsa. Men innehållet är svårt. Det är svårt att förstå och ta till sig när man sitter i sin ombonade fåtölj, har vatten i kranen och kan röra sig utan problem i sitt samhälle. Det här kryper innanför skinnet - och det är meningen.
Kairos Palestina- dokumentet är ett rop på hjälp, är ett rop på förståelse.

Det som är bra med boken som Bilda har givit ut är just de kommentarer som tycker till om dokumentet. För de hjälper till att se det komplexa i situationen. De hjälper till att se, om än bara lite, att det finns olika tolkningar och olika sidor av historieskrivningen.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken för studier och diskussioner. Det rör en fråga som är viktig för vår kyrka. Men… tro inte att ni ska komma fram till en lösning eller se det svart/vitt - ju mer man studerar ju mer inser man att man inget begriper.

Studievägledning>>

Kairos Palestine webbsida>>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar