onsdag 10 april 2013

Den nionde stenen

Den nionde stenen
Kylie Fitzpatrick
Bonnierförlagen AB
2005 (2006 Sverige)
378 sidor

Boken startar i London på 1860-talet. Det är smustigt, ruffigt och fattigt. Kvinnorna ska veta sin plats och hålla sig hemma och pyssla med sitt.

Här möte vi Lily Korechnya som är ung nybliven änka. Hon är också författare, feminist och tidningskolumnist och skriver i tidningen under manlig pseudonym. Att skriva under pseudonym är enda sättet att få något publicerat. Men hon skriver om spännande, äventyrliga kvinnor.

Hennes väg korsas av den unga pojkflickan Sarah som jobbar på tidningen och är föräldralös. Sarah kämpar för att ta hand om sin lillasyster och försöka få råd att låta henne gå i skolan.

Lily Korechnya får ett uppdrag från en rik, välbärgad dam. Hon ska katologisera alla hennes diamanter. Och så börjar äventyret. Det är mystik och det är mord.

Sen hamnar vi i London i början av 2000-talet. Susana Harris skriver om viktorianska kvinnliga författare och stöter plötsligt på Lily Korechnya. Hon vill veta mer och det för henne så småningom till Indien där hon möter Miranda som befinner sig där för att handla med diamanter till en stor aktion.

Så vävs Lily, Sarah, Susana och Mirandas öden samman. Och diamanterna och morden.

Styrs vi av öden? Har diamanterna en påverkan på människorna? Och hur är det med de indiska gudarna, egentligen?

Beskrivningarna av London och Indien doftar. Det känns som om man är där.

Det här var en tät och intensiv bok. Spännande och intressant. Jag kan verkligen rekommendera den för läsning.

Detta är den andra boken av författaren som också har skrivit boken "Gobelängen". Jag tror jag ska leta upp den boken och läsa den med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar