lördag 5 januari 2013

Berättelsen om Pi

Berättelsen om PiBerättelsen om Pi
Yann Martel
Blombergs
2003 (Svenska 2003)
350 sidor

Berättelsen om Pi handlar om ett skeppsbrott, en pojke och en tiger.


Pi är sexton är och heter egentligen Piscine Molitor Patel, uppkallad efter en simbassäng. Han bor i Indien där hans pappa äger en djurpark.

Boken börjar med en ganska lång inledning om Piscines uppväxt, hans skolgång, djurparken och hans sökande efter Gud. Han är hindu av uppväxt och vana. Men blir även muslim och kristen och ser djupheten i alla tre sätten att se på Gud. Han praktiserar alla tre religionerna samtidigt.

Så bestämmer sig familjen att flytta till Kanada. Större delen av djuren ska också med och alla installerar sig på fraktfartyget Tsimtsum.

Så händer det som inte får hända. Fartyget börjar sjunka och Pi befinner sig plötsligt ensam med en flock djur på en räddningsbåt.

Nu handlar det om att överleva. Och det är detta resten av boken handlar om. Hur en 16-årig pojke lyckas överleva i en livbåt med en bengalisk tiger. Det handlar om överlevnad, det handlar om Gud och det handlar om livet och viljan att överleva.

Jag tycker kanske att boken var lite långsam i början, men sen när det det handlade om livbåten och överlevnaden - så var boken nästan svår att lägga ifrån sig. Trots att den egentligen inte handlade om någonting.

Jag kan verkligen rekommendera boken.

Den kom också som bio i december 2012.
http://www.sf.se/filmer/Berattelsen-om-Pi/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar