torsdag 29 mars 2012

Frukta inte

Frukta inte
Anne Holt
Piratförlaget
2009
480 sidor


Detta är den fjärde boken i en fristående serie om kriminologen Inger Johanne Vik och hennes man kriminalkommisarie Yngvar Stube. Trots att jag inte läst de tre tidigare böckerna så gick det alldeles utmärkt att läsa den här boken fristående.

På julaftonen 2008 mördas biskopen i Bergen, Eva Karin Lysgaard när hon är ute och promenerar på julnatten. Yngvar kallas dit för att hjälpa till att lösa mordet.

Samtidigt har det skett en mängd andra mord också. Som först verkar vara olyckor, men som vid en närmare granskning visar sig var mord. En konstnär, en asylsökande småkriminell invandrare och några till. Mord som inte verkar ha något som helst samband.

Men Inger Johanne och hennes dotter Kristiane visar sig vara vittnen till ett av morden och plötsligt så visar det sig ett oförklarligt samband mellan de olika dödsfallen.

Det här var en väldigt spännande och oerhört välskriven bok. Väldigt lättläst och svår att lägga i från sig. Att det var del fyra i en serie gjorde ingenting, det gick som sagt utmärkt att läsa den fristående, även om det fanns referenser till tidigare fall.

Jag kan verkligen rekommendera Anne Holt för läsning. Den här boken tar upp frågor som övergivna barn, finanskrisen, religiös fundamentalism och kristen intolerans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar