onsdag 31 augusti 2016

Mödrar och söner

Mödrar och söner
Theodor Kallifatides
Bonnier audio
2007
Uppläsare Sven Wollter

Det finns så många spännande meningar - så många vackra meningar - så många kloka meningar i den här boken. Theodor Kallifatides beskriver sju dagar då han åker och besöker sin mamma i Grekland. Med sig har han en skriven berättelse som han far har skrivit och han bestämmer sig för att översätta den till svenska för att hans egna barn och barnbarn ska kunna ta till sig berättelsen och familjens historia.

På det viset får vi leva med Theodor i nutid när han är med sin 92-åriga mamma och sin storebror och delar vardagen och minnen i dåtid. Dels får vi leva med Theodors pappa när han berättar sin livshistoria.

Den är så vardagsnära och ändå ger en bild av en tid vid första och andra världskriget, skildrar skeenden i det lilla som ändå betyder så mycket.

Boken läses av Sven Wollter och jag lyssnar i bilen. Det är inte alltid helt enkelt. Sven Wollter har en ganska djup röst som försvinner. Men det är ganska bra.

Jag kan verkligen rekommendera boken. Jag faller för språket. Och historien.

(av någon fullständigt oförklarlig anledning kan jag inte ladda ner någon bild - så det får bli en bloggpost utan bild den här gången.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar