fredag 8 juli 2016

Birgitta och Katarina

Birgitta och Katarina
Alexandra Coelho Ahndoril
Albert Bonniers förlag 2006
Bonnier Audio 2006
Uppläsare Ingela Olsson 

I boken får vi följa Birgitta Birgersdotter som senare blir känd som Den heliga Birgitta. Birgitta är ung och hennes mor har just fött en ny son. Modern dör i barnsängen, efter att först ha avkrävt fadern, som är lagmannen Birger Persson, att Birgitta ska bli nunna.

Men fadern skickar iväg Birgitta till sin moster för att fostras där och ett drygt år senare gifter Birger bort Birgitta med Ulf Gudmarsson. Birgitta är då 13 år.

Sen får vi följa Birgitta uppväxt som hustru till Ulf och så småningom får hon också åtta barn. Men barnen får inte bo hemma. De ska uppfostras till riddare eller goda hustrur. Så de skickas till olika ställen för att gå i "skola".

Märta, en av döttrarna, var tänkt att bli nunna, men gifts - mot Birgittas vilja - bort för att sluta ett avtal som gynnar kungen.

Birgitta är också vid hovet hos kung Magnus och drottning Blanka (hon som vi sjunger om i Rida, rida ranka, hästen heter Blanka).

Birgitta genomför pilgrimsfärder tillsammans med sin man Ulf. Den första för att hon räddades från ett ormbett. Alla de här pilgrimsfärderna kostar pengar. Birgitta och Ulf rör sig i den förnämsta kretsen i landet och äger mycket gårdar och har god ekonomi.

Vi får följa Birgitta genom hela livet fram till hennes sista år strax innan hon ger sig av på pilgrimsfärd till Jerusalem.

Det som slår mig i den här boken är den fruktansvärda inställningen till kvinnan. Kvinnan är en handelsvara. Hon är egentligen ingenting värd. Och om hon har några tillgångar så giftes hon bort så att tillgångarna tillfaller en man.

Klosterrörelsen var stor. Det fanns massor av munk- och nunnekloster. De användes som en slags förvaring och skola. Antingen så blev man nunna och så tillföll ägodelarna klostret och kyrkan. Eller så bodde man på klostret i väntan på att bli gift. Ofta vid 12-13-årsåldern.

Birgitta och Katarina hade enligt boken ingen okomplicerad relation. Där var mycket som inte var sunt och friskt där.

Kan jag rekommendera boken? Tja, kanske... Den ger ytterligare en dimension till Birgitta och Katarina. Och den ger ytterligare en dimension till 1300-talet och dess göranden och låtanden i dåvarande Sverige och Europa. Läs den om du är intresserad av det.

Uppläsaren var OK.

Den heliga Birgitta>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar