Ensam i Berlin
Hans Fallada
Lind&Co
Original 1946, nyutgåva baserad på originalmanuskriptet 2011
629 sidor
Ensam i Berlin handlar om den lilla handlingen och den enskilda människans behov att få säga ifrån, att få protestera.
Romanen är baserad på en verklig händelse, byggd på förhörs- och rättegångsprotokoll om paret som efter att deras son dödats i kriget börjar göra motstånd mot Führern och Tredje riket genom att handskriva brevkort och lägga ut dem i området.
Paret Quangels lever ett oerhört stillsamt liv. Båda stävar på i sina arbeten och är en del av det nazistiska samhället som präglar Berlin och Tyskland i början av kriget. I deras hus bor det fler familjer av olika slag. En judinna vars maken blivit bortförd. En familj där alla pojkarna deltar i Hitlerjugend och går högre utbildningar. En advokat.
Quangels son dör och Otto bestämmer sig för att protestera. Genom att handskriva brevkort som han sedan lägger ut i huset, allt för att berätta om nazisternas och Führers framfart.
I boken får vi följa Quangel och deras grannar. Vi får följa Gestapo som försöker ringa in vem det är som skriver korten som de kallar "Tomtenissen". Vi får följa historien till det bittra slutet. Romanen är på över 600 sidor - men det gör inget. Det är spännande och lättläst.
Det är otroligt att tänka sig att den här romanen är 70 år gammal. Den känns så otroligt aktuell fortfarande.
Det som skrämmer mig mest är att det här fortfarande pågår. Förtrycket, förföljelserna och den blinda tron på en despotisk ledare.
Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning!
(Bakgrunden till boken, med originalet och nytrycket samt om författaren är också spännande.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar