lördag 1 september 2012

En sannolik historia

En sannolik historia
Karin Alvtegen
Brombergs förlag
2010





Jag har läst två böcker av Karin Alvtegen förut. Boken Skam samt boken Svek.

Två väldigt bra skrivna, men förfärliga böcker. Böcker som kryper in under huden. Thriller-aktiga. Så jag var lite fundersam över att läsa den här boken.

Men det här var inte en sådan hemsk bok. Detta är en feel-good-roman, men med djupa mörka bottnar. Vilken människa är vi och blir vi egentligen beroende på vad vi gått igenom i livet?
Som en av karaktärerna i boken säger: "Man bestämmer själv om man vill mogna till ett gott årgångsvin eller till en vinäger".

Vi får möta Anders som är på inköpsresa i Norrland. Han är en mycket rik finansman som nu inte riktigt vet vad han vill i livet. Och förresten är han inte ens säker på om han vill livet. Han har hört talas om en fynd, en gitarr, som finns hos en särling, och han bestämmer sig för att försöka köpa den.

Helena bor på det hotellet hon öppnat i den lilla byn. Hotellet som hon skapat tillsammans med sin man, i det hus där hon växte upp som sommarbarn. Nu är hon ensam med sin tonårsdotter eftersom maken flyttat tillbaka till Stockholm och flyttat ihop med en ny kvinna.

Så korsas deras väg och särlingen och grannarna och dåtid och nutid binds samman som det brukar.

Det här var en mycket bra roman, lika bra som Karin Alvtegen brukar skriva. Men utan de allra mörkaste och hemskaste bottnarna.

Jag kan varmt rekommendera romanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar