måndag 30 juli 2012

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv
Jamie Ford
Bazar
2009
392 sidor

Boken växlar mellan krigsåren 1942-1945 och 1986. Vi får följa Henry, 12 år, en andra generationens kines som bor i Seattle. Hans föräldrar kan nästan ingen engelska, men själv tvingas Henry att både prata engelska (även med sina föräldrar som inget förstår) och gå i en amerikansk skola.

I skolan är han stipendiat och mobbas hela tiden av översittare. Som stipendiat får han tjänstgöra i skolbespisningen och städa efter skolans slut.

I Seattle finns inte bara ett Chinatown - där finns också ett Japantown. Efter Pearl Habor håller japanernas rättigheter på att inskränkas mer och mer.

En dag kommer det ytterligare en stipendiat till skolan. Keiko. En japansk flicka - som inte kan ett ord japanska. Hon är, liksom Henry, född i amerika och därför amerikansk.

De båda ungdomarna blir mycket goda vänner. Henry måste hemlighålla vänskapen för sin pappa, som hatar japaner.

Allt eftersom kriget fortskrider blir det svårare och svårare för de med japanskt ursprung. Och till slut skickas alla iväg till stora läger.

Boken ger oss historien från krigsåren, ungdomarnas vänskap och spirande kärlek och samtidigt historien från 1986, när en mängd kvarlåtenskap upptäcks i ett gammalt hotell i Seattle. Kvarlåtenskap från de japanska familjer som hastigt måst lämna sina hem för att föras till fånglägren längre in i landet.

Det här var en väldigt spännande bok, lätt att läsa och svår att lägga ifrån sig. Växlingarna mellan 40-talet och 80-talet fungerade utmärkt.

Personligen hade jag ingen aning om att Amerika hade skapat stora fångläger för amerikanska japaner. Den här boken gav mig ytterligare några bilder av ett stort och förfärligt krig som jag hoppas att vi aldrig får återuppleva.

Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar