söndag 20 maj 2012

Andras väg har rastplatser i solen

Andras väg har rastplatser i solen
Sven Westerberg
Tre böcker
2003
302 sidor

Återigen en kriminalroman om rättspsykiatriker Hanna Skogholm.

Till henne kommer en mycket sjuk engelsman som har åkt till Hindås och med hjälp av en sten slagit ihjäl en man. Han lider av vanföreställningar och som vanligt går Hanna in i fallet grundligt.

Till en början tyckte jag boken verkade tråkig och precis som alla de andra. Men sen visade det sig att boken handlade om det som hände i Afrika 1961, när ett plan med FNs generalsekreterare kraschade.

Westerberg lyckades igen skapa en spännande kriminalroman ur en helt annan vinkel.

Så trots att jag från början tyckte den var lite tråkig så blev den väldigt spännande. Därför kan jag rekommendera boken.

Så här står det på baksidan av boken:
Mordet i Hindås fick inga stora rubriker i tidningarna. Mördaren hade gripits på platsen och visade sig vara en förvirrad mentalsjuk engelsman. För rättspsykiatriker Hanna Skogholm skulle det bli ett enkelt rutinfall.
Men under den rättspsykiatriska undersökningens gång, under hennes samtal med gärningsmannen och andra, genom hennes läsning av texter, av skrämmande ord och meningar, så fick hon inblick i ett drama som i hela sin vidd fick henne att frysa. Där fanns fragment av minnen, där fanns tankar formade i ord som dött bort i en tystnad som också den var en del av dramat. Där fanns också en levande skuldkänsla som låg tung över minnesbilder, ord och gärningar.
Till slut visste hon vad allt egentligen handlade om.
Men hon kunde inget bevisa.
Och tystnaden var en del av dramat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar