tisdag 21 februari 2012

Tio tankar om tid; Tio år senare


Tio tankar om tid Tio år senare
Bodil Jönsson
Brombergs
2009
150 sidor


När boken Tio tankar om tid kom ut 1999 (2002 i pocket) var den revolutionerande. Jag läste den boken med stor behållning och fick plötsligt namn på företeelser i min vardag. Och uttrycket ställtid (den tid det tar att ställa i ordning så att man kan börja med det man ska göra) var underbart. Plötsligt blev det inte konstigt att jag ville ha ordning på vissa saker - för att kunna göra andra.

Ställtid är ett begrepp som kommer åter i Bodil Jönssons bok "Tio år senare". Hon funderar på vad som har hänt under de tio år som gått mellan de två böckerna. Hon pratar om begreppet BG och AG. BG betyder Before Google och AG betyder Anno Google. Hur internetanvändandet har förändrat vårt sätt att tänka och vårt sätt att vara. Hur tillgången till bredband revolutionerat vårt liv.
Ställtiden återkommer hon till som sagt. I dag säger hon att ställtiden har i princip försvunnit. Hon skriver:
Genom att välja bruset och villervallan i stället för engagemanget, strukturerna, tillåtelsen att längta efter något och det målinriktade har vi sluppit ifrån mycket av den etiska stress och otillfredsställelse som rådde för tio år sedan.
Hon pratar om prenässansen - att vi vill uppleva nuet och framtiden samtidigt. Förväntningsekonomin till exempel. Vi låter framtiden styra hur vi har det nu. Jönsson skriver:
Vår förväntan har fått ett mycket större inflytande över ekonomin än det sammanlagda värdet av alla nu levande människors samtidiga arbete.
Mycket av boken ägnas åt miljö och tankar om hur vi hanterar den nu och i framtiden. Ett viktigt och fullt relevant ämne.
Men det som intresserar mig egentligen mer är hennes resonemang om årsringar. Hur alla år inom oss finns kvar och att vi genom att umgås med människor i olika åldrar kan "plocka fram" den åldern inom oss. Och hon skriver också att alla har blivit "barnsligare" för sin ålder. En 17-åring i dag är betydligt barnsligare än en 17-åring var för tio år sedan. Även en 67-åring.

Det var en mycket intressant bok - eftersom den följde upp ett resonemang som startade för över tio år sedan och nu förs vidare. Ser fram emot att läsa en ny bok om ytterligare tio år.

Jag kan verkligen rekommendera boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar