måndag 26 december 2011

Leva i dopet


Leva i dopet
Brev från biskoparna till Svenska kyrkans präster och församlingar
2011
93 sidor


Detta är biskoparnas brev om dopet, det första av två om jag har förstått det rätt.
Boken har ett litet praktiskt kvadratiskt format.

Så här skriver ärkebiskopen i sitt förord:
Det här brevet från Svenska kyrkans biskopar visar på skäl för dopet, försöker tydliggöra dess innebörd och talar om vad liv och växt i dopet innebär. Jag hoppas att det ska inspirera och hjäpa er som på olika sätt ska föra dopuppdraget vidare i vår tid. Du behövs för att ge dopets gåva vidare till kommande generationer!
Och det skulle jag vilja säga att den här boken går ut på. Att tala om för oss hur viktigt det är att tala om dopet och att det är del av vårt missionsuppdrag - att gå och döpa alla människor. Som det står i boken;
Kyrkan har ett uppdrag att se till att alla människor nås av erbjudandet om dop.
(…)
Evangeliet är grunden för kyrkans liv och arbete. Det räcks till oss i Guds ord, dopet och nattvarden. Det behövs en fördjupad dopreflektion i hela församlingen. Dopet angår alla kyrkomedlemmar, vare sig de är passiva eller aktiva, förtroendevalda eller anställda. Även om prästerna har det konkreta uppdraget att utföra dopet, sker det alltid som ett utflöde av församlingens gemensamma uppdrag. Vi får hjälpa varandra att visa på vägen till dopet och att lev i vårt dop.
Rubrikerna i boken är
1. Döpa, lära, leva!
2. Dopet är…
3. Dopseden idag
4. Teologiska frågor om dopet
5. Att döpa
6. Vanliga frågor
7. Slutord
8. Att reflektera över tillsammans

Alltså en stor bredd. Från det praktiska hur det går till och hur man kan göra, till hur vi ser på synd och arvsynd. Vilket är bra - med tanke på den debatt som rått i Kyrkans Tidning under 2011 om just arvsynden.

Biskoparna skriver:
En del tror att fler skulle vilja döpa sina barn eller själva bli döpta om vi talade mindre om synden som grundförutsättning i livet. Ändå hör ondskan till livets verklighet. De måste finnas med i ett dopritual som har med livets seger över döden att göra. Dopet innebär inte bara att vi bekräftar glädjen över livets under, det erbjuder också löften om förvandling och nya livsmöjligheter.
Kapitlet med frågor och svar tycker jag var mycket bra. Tydligt och konkret.
Jag hoppas verkligen att församlingarna tar tillfället tillvara och använder den här boken till samtal och undervisning om dopet.

Svenska kyrkan: Biskopar ger skäl för dop>>
Livet i Svenska kyrkan blogg: Leva i dopet - ett nytt biskopsbrev i bokform>>
Länk till biskopsbrevet i digital blädderversion
Länk till biskopsmötets webbsida där Leva i dopet kan hämtas hem so...
Svenska kyrkans My News Desk: Pressmeddelande>>

Kyrkans tidning 2012 01 25: Rekordupplaga av biskopsbrev om dopet>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar