måndag 11 september 2023

Käraste vänner

Käraste vänner: Böckerna om Betty, del 3 - Historiska Media
Käraste vänner

Katarina Widholm 

Historiska media

2023

408 sidor

Detta är tredje boken om Betty, som kommer från Hudiksvall, där hennes mamma och moster fortfarande bor. Nu lever Betty i Stockholm och har gjort så sedan hon var 19 år. Det är strax efter andra världskriget. Hon är gift för andra gången, nu med Olof. Hon har två barn, en pojke, Anders med Olof och en flicka, Martina. Hon driver sin bokhandel och sitt lilla förlag. 

Andra världskriget är över, Betty fyller 30 år 1949 och framtiden borde se ljus ut. Men kriget präglar fortfarande samhället. Och det är inte lätt att få ihop livet. Hennes dotter Martina spås en lysande framtid som sångerska och Martinas pappa (som hon inte känner till) Martin är tillbaka i Bettys liv. Han blir mecenat till Martina och det sliter på relationen mellan Betty och Olof. 

Dessutom blir Betty ovän med sin bästa väninna Viola. 

Katarina Widholm skriver bra och rappt. Hennes beskrivning av Stockholm, av äktenskapet och av vardagslivet är målande och lättläst. 

Jag kan verkligen rekommendera tredje boken om Betty!

1 kommentar:

  1. På Bokmässan Göteborg 28/9 till 1/10 2023 kommer min bok att vara i Lumenos Förlags Monter A03:25.

    Välkomna dit!


    Här lite info om boken:
    Titel: Den blå gardinen
    Författare: Stina Nilsson Bassell
    Förlag: Lumenos Förlag
    Finns som: Inbunden

    Recension – Den blå gardinen – Ewas Boktips
    Den blå gardinen, är en historisk roman, men också om mord, klasskillnader, könsroller som beskrivs så tydligt i karaktärernas liv. Det är också en berättelse om en sådan vacker vänskap mellan två unga kvinnor, som kämpar mot fördomar, klasskamp och de fattigas rätt i samhället, att skapa ett bra liv och våga drömma, detta trots de varit på fattighusets botten och då en fruktansvärd behandling. Författaren har ett så vackert språk, och man blir berörd utav det man läser. Jag kan verkligen rekommendera Den blå gardinen.
    Betyg 5 av 5

    Handling: Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer från fattighuset i Linköping med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen. Olga och Helga är två fattighjon som mirakulöst hamnar på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete. Vi befinner oss i Östergötland i mitten av 1800-talet. De skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjlig. Och inte minst följer det vävda och textila med som en röd tråd genom hela romanen.

    Info om mig:
    Stina Nilsson Bassell är född och uppvuxen i sommarstaden Västervik. I tonåren flyttade hon med familjen till Linköping. Där fann hon Afrika och var med i grupper som kören Motvalls, Afrikagruppen i Linköping, Linköping mot rasism. I Norrköping träffade hon kärleken och stannade där. Efter två hjärnblödningar tog hon sig fram med rollatorn och frilansade som reporter, sjöng i band, målade tavlor och gav ut böcker. Hon debuterade 2010 med sagoboken Sagan om smått och gott - om trollen, häxan och spöket och diktboken Eldens aska. Andetag var hennes romandebut 2011. Den blå gardinen är hennes femte roman och tolfte utgivning.

    Tyvärr kan jag inte medverka på Bokmässan Göteborg på grund av sviter efter hjärnblödningar. Jag har använt mig av en stand-in några gånger. Funkar fint!
    Ha det gott i bokvimlet!
    Stina

    SvaraRadera