söndag 4 september 2022

Det vackra mysteriet

Det vackra mysteriet
Det vackra mysteriet

Louise Penny

Modernista förlag

2012 (2019 i Sverige)

400 sidor 

Del 8

Detta är del 8 i serien om kommissarie Gamache i Kanada. Jag har inte läst de tidigare böckerna, men fick den här rekommenderad eftersom den utspelar sig på ett kloster där munkar sjunger gregoriansk musik. 

Den startar också med en prolog om gregoriansk musik och ett klostret i Frankrike i Solesmes, där den gregorianska musiken forskas på och utvecklas. (Eftersom jag ska åka dit i september i år så var det spännande).

Den här boken beskriver den gregorianska musiken så otroligt vackert. Att det är något mer än bara musik. Att det finns något mer som bär och lyfter den.

I den här boken är klostret en bortglömd tyst orden som har gömt sig i Kanadas urskog utanför Québec. Inte ens Rom och Vatikanen har koll på att den här ordern fortfarande finns kvar  - de tror att den är utdöd. Ironiskt nog för ett kloster som har avgett tysthetslöfte har munkarna blivit världsberömda för sina underbara röster, så effektfulla när de höjs i uråldriga mässor att de blivit kända som »det vackra mysteriet«. För några år sedan spelade klostret in en CD just med musiken. En CD som fick stor spridning och också betydde att klostret kunde göra reparationer på byggnaden. Men ingen vet egentligen vem som har spelat in CD eller var klostret ligger.

Kommissarie Gamache kallas dit med sin kollega, eftersom det har skett ett mord i klostret, och det är körledaren som är död. Ett låst kloster, där det bor 24 munkar. Det blir kommissariens uppgift att ta reda på hur mordet kunde ske, av vilken orsak och av vem. 

Jag tyckte mycket om boken, just för att den beskrev musiken så vackert. Det var också en spännande historia och jag kommer nu att försöka läsa de tidigare böckerna om kommissarien och hans kollega.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar