fredag 6 maj 2022

Räkna hjärtslag

Räkna hjärtslag


Räkna hjärtslag

Katarina Widholm

Historiska media

2019

413 sidor

Det är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall och sin mamma och småsyskon för att börja arbeta i Stockholm. Hennes moster har hjälpt henne att få en plats som hembiträde i en doktorsfamilj med en äldre son. Det är mycket att lära sig och det är mycket om livet som Betty inte kan . Hon lär känna Vera, hembiträdet i grannhuset och de byter recept och tips om hur hushållet ska skötas.

Frun i hushållet är inte snäll. Doktorn är snällare, men det visar sig att han har nazistiska sympatier, något som Betty inte förstår. Sonen i huset mår inte bra och det blir ofta gräl när han kommer hem. 

Betty älskar och läsa och hon får kontakt med en äldre lärare, Martin, i Uppsala, en professor, som skickar henne böcker. Det slutar med att de inleder ett förhållande och Betty blir gravid, något som kan förstår allt. Hon kan inte skicka hem pengar till sin mamma och småbröder. Hon har ingenstans att ta vägen. Och Martin går inte att få tag på. Han och hans bror har givit sig ner till Europa för att skriva på några papper i samband med ett arv. 

Kriget närmar sig. 

Det här var en spännande roman om livet som hembiträde. Stockholm och Hudiksvall beskrivs fint. Likaså villkoren för ett hembiträde. 

Detta är första boken av tre. Och den slutar lite tvärt tycker jag. Men jag ser fram emot nästa bok i serien.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar