lördag 30 april 2022

Översten

Översten

Översten

Ola Larsmo

Kaunitz-Olsson  förlag

2020

Uppläsare: Per Juhlin

Översten är en roman av Ola Larsmo utgiven 2020 som handlar om den svenske militären och baptistpastorn Knut Oscar Broady. Romanen skildrar Broadys liv från hans uppväxt i Uppsala till hans emigration till USA och hans efterföljande karriär där som baptistledare och överste i nordstatsarmén under amerikanska inbördeskriget. 

Boken är oerhört detaljrik och berättar ingående om barndomen, uppväxten, vuxenblivandet, utbildningen, emigrationen till USA och vad som händer i det nya landet. 

Det är en helt otrolig historia. Det mest otroliga är att den är helt sann. Knut Oscar Broady har levt, han emigrerade till USA, han utbildade sig till pastor hos baptisterna, han slogs i amerikanska inbördeskriget och sen kom han hem till Sverige och grundande baptisternas utbildning i Sverige.  

Den var mycket spännande men mycket lång. Det kändes som man varit med i lerhögarna i kriget. Men den rönte en hel del diskussion på bokklubben, där vi hade boken vid ett tillfälle. Jag kan verkligen rekommendera den för läsning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar