lördag 12 september 2020

Ett ögonblick i sänder

Ett ögonblick i sänder

Per Harling

Libris förlag

2003

185

Per Harling är präst, författare, kompositör och musiker. I den här boken skriver han om en av Sveriges mest älskade psalmförfattare Lina Sandell Berg. 

Lina föddes 1832 och dog 1903 och växte upp i en prästfamilj. Eftersom hon var ganska sjuklig som barn (och sedan genom hela sitt liv) fick hon tidigt hjälpa sin pappa och blev därmed duktig på flera språk och att skriva.

Så småningom kom Lina Sandell att arbeta som redaktör för EFS (Evangeliska Fosterlands Stiftelsen) och hon gifte sig med grosshandlare Oscar Berg, även han en varmt kristen. De två kom att prägla sin omgivning mycket. De fick aldrig några egna levande barn. 

Per Harling beskriver Lina Sandells uppväxt och hennes liv. Och framförallt hennes författarskap som var enormt. Hon skrev över 2000 sånger varav många är kända än i dag och fortfarande några av våra mest älskade psalmer och sånger.

Under sitt liv och uppväxt drabbades Lina Sandell och hennes familj av flera förluster och sjukdom, något som inte var ovanligt i den tid då Lina växte upp. Detta kom givetvis att prägla också hennes tro, hennes hopp och hennes texter. 

Per Harling har byggt upp boken på 14 av hennes psalmer där han berättar mer om bakgrunden och hennes författarskap. Dessutom finns samtida röster, levnadsskildringar och brev som sätter oss in i Lina Sandells liv. 

Boken avslutas med flera nya tonsättningar av Linas dikter.

Jag tycker den här boken var lättläst och otroligt spännande, eftersom den berättade fantastiskt mycket om en person som kommit att påverka den kristna tron och hoppet och satt ord på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar