torsdag 11 juni 2020

Mercurium

MercuriumMercurium
Ann Rosman
Uppläsare Mirja Turestedt
Del 4 Marstrands-serien
Albert Bonniers förlag (2012 Damm förlag)

Metta Fock är den enda kvinna som har suttit fängslad på Karlstens (Marstrands) fästning. Hon var anklagad för att ha mördat två av sina barn samt sin man genom arsenikförgiftning.

Metta  (Mätta) Charlotta Fock kom egentligen från en finare familj som hette Riddarsparre och var gift med sergeant Henrik Johan Fock - kallad Focken.
Metta fick Focken satt under förmyndarskap av dennes bror, eftersom Focken var svagsint och gjorde dåliga affärer. När två av barnen dör, kort efter varandra och därefter även hennes man, blir hon anklagad för att ha förgiftat dem alla tre med Mercurium - arsenik. Anledningen skulle vara att hon vill leva med sin älskare, skogvaktaren Johan Fägercrantz.

Den rättsliga behandlingen av Metta Fock är ifrågasatt. Hon sattes till slut på Marstrand för att hon där skulle bekänna sitt brott. Men hon hävdade hela tiden sin oskuld och författade en nådeansökan med hjälp av nål och tråd - eftersom hon inte fick papper och penna. Nådeansökan finns i dag att beskåda på Nordiska museet. Klagoskrift - nådeansökan 

Metta Fock blev till slut avrättad för morden.

Detta är en av ingredienserna i boken Mercurium, den fjärde i serien om polisen Karin Adler. Men i nutid så är det en större släkt och societet som håller maskerad på Karlstens fästning i samband med julen. En släkt som inte kan hålla sams. Där finns ett syskonpar som nu har ärvt ett fidelkomiss - vad ska hända med fastigheten? Går den att dela upp? Eller ska den äldsta brodern få igenom sitt krav att upphäva pappans testamente och låta hela fastigheten gå till honom?

Så upptäcks två döda kroppar på maskeraden. Kan någon av de 140 gästerna på maskeraden vara mördaren? Och varför har just de här två mördats? Karin Adler och hennes två kollegor som är på julbord vid Marstrand får lämna julbordet för att undersöka fallet, som visar sig ha koppling till händelserna på 1700-talet.

En spännande bok - med mycket historia. Jag kan verkligen rekommendera den för läsning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar