lördag 18 maj 2019

Allt jag fått lära mig

https://www.nok.se/imagevault/publishedmedia/sml04v5t739fgic2909k/Nytt_omslag_westover.jpgAllt jag fått lära mig 
Tara Westover
Natur&Kultur
2019

Den här boken var svår att lägga i från sig. Det är en självbiografisk bok av och om Tara Westover som växer upp i en mormonfamilj i Idaho. Hennes familj och hela samhället är mormoner. Men det är inte bara det. Hennes pappa tror inte på samhället, på regeringen, på skolgång och läkare. Det innebär att Tara och hennes syskon får hemundervisning - eller något som kanske liknar det.

Pappan driver en skrot och där får syskonen arbeta. Mamman lär sig barnmorskeyrket och gör egna mediciner mot allt.
När någon i familjen skadar sig eller blir sjuk så behandlas de hemma. Även när mamma råkar ut för en fruktansvärd bilolycka.

Hela familjen förbereder sig hela tiden för den yttersta tiden. Samlar förnödenheter, gräver skyddsrum, skaffar vapen och gömmer bensin.

Det är den uppväxt Tara har. Familjen är det viktigaste, man skyddar varandra. Männen har sin uppgift och kvinnorna sin. Det bara är så. Om någon går utanför för det mönstret rättas man snabbt in igen - eller förskjuts.

När Tara är i övre tonåren får hon möjlighet att börja studera och upptäcker då en värld som hon inte visste existerade. Hon har aldrig gått i skolan, hennes kunskaper är begränsade på alla områden, för att inte säga obefintliga.

Dessutom kämpar hon mot och med sin familj, hur hon ska förhålla sig till det hon har med sig av kultur, etik och kunskap - mot det nya hon möter i skolvärlden.

Den här boken var oerhört lättläst, spännande, tragisk och ändå med ett hopp. Men det går verkligen att fundera över hur djupt lojaliteter och inskränkthet kan forma en människa och ibland ett helt samhälle. Och hur en människa ska göra för att våga bryta ett mönster och öppna sig för nya intryck.

Jag rekommenderar verkligen den här boken varmt!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar