Doktor Glas
Hjalmar Söderberg
Liber förlag/Bra böcker
1905
151 sidor
Doktor Glas är en av våra skönlitterära klassiker och det är första gången jag läser den. Den utgåvan som jag fått tag i är utgiven av Bra Böcker 1979. Det står att utgåvan följer författarens manus, men att verben genomgående satts i singularisform. (Tyvärr var det ganska dåligt tryck så vissa bokstäver försvann).
Romanen är skriven i dagboksform och handlar om doktor Glas som driver en läkarpraktik i Stockholm i början av förra seklet. Doktor Glas är melankolisk och funderar mycket på livet och tingens beskaffenhet.
Till hans praktik kommer den unga prästfrun Helga Gregorius. Hon berättar i förtroende att hennes betydligt äldre make, prosten Gregorius, har äktenskapliga behov som Helga inte tycker om och som hon helst vill slippa ifrån. Doktor Glas blir förtjust i den unga frun och hjälper henne genom att säga till Gregorius att hustrun har en åkomma som kräver avhållsamhet.
Det visar sig också att den unga hustrun har en älskare, en avlägsen bekant till Doktor Glas.
Doktor Glas har höga moraliska standarder. Han får till exempel flera gånger förfrågan om att hjälpa till att avbryta graviditeter och han vägrar varje gång. Däremot börjar en idé forma sig i hans huvud.
Den tablett som han skapat åt sig själv, för att kunna ta livet av sig - den skulle han kunna använda för att ta livet av prästen Gregorius, lätta bördan för unga Helga Gregorius och kanske själv få tillfälle att lära känna den unga frun.
Det här är en bok skriven i början av seklet, allt är storvulet och romantiskt. Det är mycket funderingar hit och dit. Boken är mycket välskriven och förvånansvärt modern - trots att den är över hundra år. Den lyfter etiska dilemman och funderingar som även vi 2015 funderar över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar