tisdag 7 november 2023

Bokbindaren i Oxford

Bokbindaren i Oxford - Historiska Media
Bokbindaren i Oxford

Pip Williams

Historiska media

2023

443 sidor

Den här boken skulle man kunna säga är en "spinn-off" på Pip Williams tidigare bok "De förlorande ordens bok". Williams beskriver själv att hon fick så mycket material över från hennes tidigare bok att det blev en idé till. Nämligen om ett tryckeri i Oxford och hur det var där under första världskriget och framförallt hur det är för kvinnorna.

Och personerna i "De förlorande ordens bok" finns också med i periferin. 

Här möter vi Peggy och hennes tvillingsyster Maude. Båda jobbar på tryckeriet. Deras mamma har också jobbat där, men är död sedan några år. Maude har en funktionsnedsättning som gör systrarna ganska beroende av varandra. Peggy läser mycket, något som hennes mamma har uppmuntrat henne till. Om det blir något fel på en bok i tryckeriet så kan de ta med den hem. I systrarna husbåt är väggarna klädda med böcker i varje liten vrå. 

Peggy drömmer om att få läsa på universitet. Men som arbetare är det närt av omöjligt att göra det. 

Så kommer kriget och förutsättningarna förändras på tryckeriet. Männen drar ut i krig. Kvar är kvinnorna som får sköta allt fler sysslor. Och Peggy börjar volontärarbeta. 

Här handlar det om kvinnors förutsättningar, deras villkor, arbetarnas villkor, kvinnornas rättigheter och möjligheten att få studera. Och vänskap, kärlek och omsorg om de som står oss nära. Och flyktingar och kriget, det förbannade kriget och spanska sjukan. 

Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar