lördag 27 februari 2021

Den besvärliga Elin Wägner

Den besvärliga Elin Wägner

Den besvärliga Elin Wägner

Ulrika Knutsson

Historiska medier

2020

400 sidor

Uppläsare: Ulrika Knutson

Oj, jag är helt knockad... Av en dokumentär, en faktabok. Men det är väl något ändå med det här att det faktiskt har hänt, det som är sant. 

Journalisten Ulrika Knutson har skrivit boken om Elin Wägner. Det är ett namn jag har hört, men jag hade ingen om aning om vem Elin Wägner egentligen var eller vad hon hade gjort. Men Ulrika Knutson har guidat mig genom Elins liv, hennes författarskap och hennes engagemang för rösträtt, ekologiskt jordbruk, pacifism och en mängd andra saker. Inte för att det inte har funnits andra biografier av Wägner - men för att detta ger ytterligare en dimension till hennes liv och författarskap.

Jag tar sammanfattningen från wikipedia om Elin:

Elin Matilda Elisabet Wägner, född 16 maj 1882 i Lund, död 7 januari 1949 i Rösås i Bergs socken i Kronobergs län, var en svensk författare, journalist och feminist. Hon var ledamot av Svenska Akademien från 1944. Åren 1910–1922 var hon gift med litteraturvetaren John Landquist. Hon var kväkare under de sista decennierna av sitt liv, och var en av kvinnorörelsens och fredsrörelsens portalfigurer.

Wägner brukar räknas till de så kallade tiotalsförfattarna och ingick i Fogelstadgruppen. Mest känd har hon blivit för sitt engagemang för kvinnlig rösträtt och för att hon var med och grundade Rädda Barnen år 1919. Wägner blev ledamot av Samfundet De Nio 1937 och av Svenska Akademien 1944. Hon var verksam som skribent vid Tidevarvet (1923–1936).

Jamen - ni förstår! Och jag förstår, när jag hör på boken, att min egen farmor nog var väldigt påverkad av henne. När jag var tonåring så ville min farmor att jag skulle läsa Åsa-Hanna av Wägner för hon tyckte den var så bra. Så det gjorde jag. Och min farmor läste den också, igen, men sen visade det sig att hon hade nog ändrat uppfattning. Men vi fick ett intressant samtal. Men jag saknade plötsligt min farmor såååå mycket (hon dog redan 1999 och var född 1908) - jag hade så gärna velat ringa henne och prata med henne om den här boken och hennes erfarenhet av Elin Wägner och hur det påverkade hennes liv. Och så tänkte jag - jag ringer min faster... men hon dog i höstas så det gick inte det heller.

Jag funderar så på var dessa fantastiska kvinnor, som beskrivs i boken, finns idag. Det vill säga var finns kvinnor i dag som vill förändra, och driver frågor. Var finns de som startar Rädda barnen, folkhögskolor, skriver massor av böcker och debattartiklar? Finns dessa kvinnor fortfarande men nu drunknar i det stora hav som i dag utgör press och media? Eller är det en annan inriktning på engagemanget och frågorna?

Jag funderar också på hur det i så fall ska gå att forska på dessa personer som finns i dag. Elin Wägner har ju skrivit enorma massor av brev. Till olika personer, vänner, kollegor, släkt och förlag. Dessa ger oss en nyans av personen. Vilka dokumentärer kommer att kunna skrivas om dagens personer som påverkar världen?

Ulrika Knutson läser själv boken, och det ger boken ytterligare ett lyft och en dimension som trollbinder mig. 

Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning. Både för att höra Ulrika Knutson - men framförallt för att få den lilla pusselbit av historia, kvinnokamp och entusiasm som präglade tiden. Men också för att förstå att det inte var enkelt. Kvinnorna var inte sams, de hade olika uppfattning, de var fångade av sin tid och kämpade mot egna och andras fördomar. Men detta är något vi inte får glömma - att ta ansvar och vilja göra världen bättre. 

(PS uppdatering 26 mars: Jag hade missat att boken innehåller många fina foton. Jag lyssnade ju på boken. När jag bläddrar igenom boken ser jag många väldigt fina foton - missa inte dessa!) Uppdatering 12 mars: Lyssna på

Bildningsbyrån - tänka mot strömmen: Elin Wägner – 100 år före sin tid

1 kommentar:

  1. Passade på att köpa den billigt på bokrean, men den var bara med på rean på Adlibris. Jag har läst Åsa-Hanna två gånger och Norrtullsligan. Ska bli intressant att läsa denna biografi då Elin förekommer rätt mycket i Ett Jävla solsken boken om Ester Blenda Nordström och naturligtvis en del i biografin om Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse.

    SvaraRadera