fredag 9 november 2018

Felicia försvann

Felicia försvann
Felicia Feldt
Weyler förlag
2012
186 sidor

Jag såg ett TV-program om Anna Wahlgren, författaren till "Barnaboken". Anna Wahlgren som har fött nio barn, som påverkat så mycket. Hon var under sin aktiva period stridbar på många sätt.

Detta är ett av hennes barn som skriver. Felicia Feldt. Hon berättar om hur hon upplevde sin barndom, vad som hände och hur de hade det.

Jag har lyssnat på boken. Kapitlen är korta och hoppar i tid och hoppar också med fokus om det är berättande utifrån eller berättande i "jagform".

Det är tydligt att Felicia har haft en barndom som har satt djupa spår hos henne, djupa spår som inte varit positiva. Den här boken är ett sätt att göra upp med den barndomen och kanske också att ge en sida av sin familj och sin mamma.

Boken är smärtsam. Den ger som sagt en annan bild av en kvinna (Anna Wahlgren) som blottlägger tillkortakommanden. Det känns mer som om vi är med på Felicias terapisessioner som blir offentliga. Jag tycker egentligen inte att boken är särskilt bra. Det känns som om jag läser något som jag inte har att göra med. Men å andra sidan - det här är så viktigt! Varför var det ingen som såg? Eller ville se?

Jag vet inte om jag skulle rekommendera den här boken egentligen. Jag lyssnade på den under en dag. Men vill du ha en bild av Anna Wahlgren och hennes barn och deras uppväxt, och framförallt den debatt om barnuppfostran som var under 1970-1980 talet så kan den här boken vara en pusselbit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar