fredag 23 mars 2018

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskapGuernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Mary Ann Shaffer
Brombergs
2008
310 sidor

Det här är en bok som är krigshistoria. Jag var helt omedveten om att tyskarna faktiskt hade ockuperat en av öarna i Engelska kanalen, Guernsey. Men det är ingen tungt, förfärlig krigsskildring och mörka skyttegravar. Boken är skriven som brev, fram och tillbaka mellan olika människor, som berättar om vad som hänt och vad som händer. I början tog det mig ett litet tag att hänga med, med alla namn och försöka förstå vad det var för olika karaktärer och vem som skrev till vem. Men efter ett tag så funkade konceptet bra.

Vi kommer in i handlingen när kriget är slut. Författaren Juliet åker runt i England och Skottland och pratar om sin bok, som bygger på de krönikor hon skrev under kriget. Men det börjar bli dags att ta tag i ett nytt projekt och efter att hon fått ett brev från en man på ön Guernsey som berättar om deras litteratursällskap, så beger hon sig dit för att se vad det är. Hon är också livligt uppvaktad av den amerikanska, rika förlagsdirektören.

Vi får följa med en i en handling som berättar om människorna på Guernsey och hur litteratursällskapet kom till av en slump, hur de klarade sig under ockupationen, hur de ser på framtiden och hur man överlever svält och död.

Det här är en riktigt varm feelgood, men djup, historia och känsla. Jag kan verkligen rekommendera den för läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar