onsdag 5 augusti 2015

Glödens färger

Glödens färger
Vibeke Olsson
Libris
2014
304 sidor

Bricken har fyllt 40 år. Och det är ett nytt århundrande 1900-talet. Vi får följa Bricken under tio år. Hon är änka efter Natanael och hon har förlorat två av sina sju levande födda barn. Marvin när han bara var 30 dagar och Mats när han var 6 år. De övriga barnen bor hemma och Nikanor, den äldste, är stor nu.

Elvira är hennes fosterdotter som Bricken tog till sig när Elviras mamma dog och pappan var tvungen att splittra familjen. Nikanors pappa bor i Amerika och vill att Nikanor ska flytta dit. Men Bricken visar inte brevet för sonen. Nikanor engagerar sig i arbetsrättsrörelsen och blir en Hinkenan och följer Hinken Bergengren.

Bricken har träffat Magister Sundblad och inlett ett förhållande med honom - trots att han nästan är herrskapsfolk.

Och hennes dotter Frida kommer hem och är på "syten" med en pojke som läste till pastor - men som nu har fått hoppa av och börja arbeta istället. Så han är i alla fall vanlig arbetare. Men så blir han svartfoting under den stora strejken.

Återigen handlar det om Bricken och hennes liv på sågverket Svartvik. Om vardagen, om arbetet, om kampen för livet, och tron och kärleken. Om att överleva. Om att vara solidarisk - med familjen, med sina arbetskamrater och med församlingen.

Jag kan verkligen rekommendera den femte delen av Bricken för läsning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar