söndag 26 maj 2013

Havsmannen

Havsmannen
Carl-Johan Vallgren
Bonnier/Månpocket
2012
276 sidor

Carl-Johan Vallgren brukar skriva långa romaner. Det här är en betydligt tunnare bok - men inte till innehållet.

I jämförelse med Vallgrens andra skönor som låter en svepas med i historien så är Havmannen betydligt mörkare. Men trots det så är den, precis som hans tidigare böcker, omöjligt att lägga ifrån sig. Det händer något i texten som suger in mig.

Havsmannen handlar om syskonparet Nella och hennes lillebror Robert som bor i Falkenberg. De har vuxit upp i en familj där mamman är alkoholist och pappan sitter i fängelse. I skolan plågas Robert av mobbare och även Nella får känna av översitteriet. Nella gör allt för att skydda sin lillebror.

Här finns stråk av människor som skulle kunna se och bry sig om dessa barn - men i det stora hela får de klara sig själv.

Nella har två vänner. Tommy och Professorn. Tommys äldre bröder är fiskare och efter en fisktur visar det sig att de har fått upp en mycket underlig fångst.

En fångst som förändrar livet för Nella.

Carl-Johan Vallgren har återigen lyckats skriva en skröna som sveper med läsaren i verkligheten och fantasin - om det nu är någon skillnad på det?
Vallgren har ett fantastiskt sätt att se människan - den udda människan, utanförskapet - och sätta in det mitt i verkligheten. Det är inget utanförskap - det är bara något som inte är som alla andra. Det finns en styrka i varje människa - det lyfter Vallgren upp.

Jag kan varmt rekommendera Havsmannen för läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar