söndag 18 september 2011

Niceville



Niceville
Kathryn Stockett
Forum
2009
479 sidor


Den amerikanska södern i slutet på 60-talet, Jackson i Mississippi. Segregationen är stark. De svarta kvinnorna arbetar som hembiträden åt de vita familjerna. De unga vita familjerna lever i en värld av bridge, tennis och klubbar.

Och någonstans där krockar det. Skeeter har varit på universitetet och kommer hem. Deras hembiträde har slutat, hastigt, och hon vet inte varför. Men något har hänt. Och hon känner sig mer och mer obekväm i det liv som hon förväntas leva tillsammans med de andra vita kvinnorna, med sammankomster och framförallt giftemål.

Skeeter har andra drömmar. Hon vill bli författare. Och det slutar med att hon startar ett projekt där hon skall skriva om de svarta hembiträdenas liv. Allt måste ske i lönndom och projektet håller på att kapsejsa flera gånger. Det handlar om kvinnor som tror de kan styra en hel stad, om kvinnor som är starka och om vänskap långt utanför det vanliga konventionerna.

Till slut kommer deras bok "The Help" ut och det visar sig inte vara slutet utan början…

Detta är en mycket spännande och intressant och lättläst bok om ett svårt ämne. Jag vill verkligen rekommendera den! Jag nästan sträckläste boken.

Och jag har också tänkt att gå och se filmen som har premiär den 23 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar