torsdag 28 oktober 2010

Den sista kvinnan från Ur

Den sista kvinnan från Ur
Anita Goldman
En bok för alla
1988
151 sidor


Jag tror inte att jag har läst något av Anita Goldman förut, även om jag nu, när jag söker på hennes namn, ser flera böcker jag känner igen.

Den här boken handlar om Sara och Abraham. Men framförallt om Sara - hur hon lever som hövdingshustru i Abrahams läger och hur svårt det är som barnlös. Hur hearikierna (svårstavat ord…) ser ut, hur svårt det är att komma som utomstående (Sara var ju från Ur och ett "annat folk") och leva med nomaderna och att hitta "rätt". Det handlar om barnlösheten, det handlar om kvinnorna i ett samhälle där männen bestämmer, det handlar om tilliten till Gud eller annan makt man tror på.

Det som förvånade mig - vilket kanske visar hur illa jag läst min bibel, är att Anita Goldman får det att framstå som att Abraham och Sara var halvsyskon. Men när jag läser GT så framstår det som att detta är ett eget val Abraham och Sara gör för att klara sig i olika situationer.

Det var en lättläst bok, en bra bok om kvinnor och den ger en spännande sida av bibeln som jag tycker tillför en ny dimension.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar