onsdag 29 juli 2020

Alltid hos dig

Uppläsare: Anna Maria Käll
2009
Forum Bonnier

Rakel växer upp på bondgård med en hårt arbetande mamma och pappa. En familj som bygger en stor sal på sitt hus för att kunna hålla missionmöten. Där möter Rakel Anton när hon är 13 år. Ett kort men livsavgörande möte.

Senare åker Rakel till Göteborg och börjar som piga/hushållerska i ett välbärgat hem. Där träffar hon Linnea, som kallas Lea. Och det blir starten till en livslång vänskap, i krig och fred, kärlek och vänskap, goda och dåliga tider.

Det är 2009 och Inga, Rakels barnbarn, ska ha vernissage med sina fotografier. Då dör hennes make Mårten hastigt och Inga blir rotlös. Och hon drar sig tillbaka till släktens sommarhus på Marstrand. Där hittar hon en låda med papper som får henne att börja forska i släktens historia.

Och vi får följa Rakel och Lea under första världskriget. Vi får följa Rakel under 1959 och vi får följa Inga när hon forskar och letar. Ett letande som tar henne till flera olika ställen.

Boken är välskriven, det är spännande och intensivt. Jag kan verkligen rekommendera boken för läsning. Och jag kan tänka mig att läsa fler av Maria Ernestams böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar