söndag 13 augusti 2017

En kvinnas resa

Bildresultat för en kvinnas resa sjödinEn kvinnas resa
Agneta Sjödin
Story Side (Bazar förlag)
Författaruppläsning
2007

Jag vet inte om det var ett misstag - men jag har i alla fall läst/lyssnat parallellt på två böcker som handlar om pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela eller Caminion som pilgrimsleden också kallas.

I den här boken får vi följa Maria som har en "Mästare", en slags guru som hon träffar då och då och försöker få vägledning av. Det är en helt vanlig man, klädd i svarta kläder som skriver böcker och har föreläsningar. Maria får träffa honom då och då, och vid ett sådant tillfälle säger "mästaren" att hon ska vandra pilgrimsvandringen "Santiago de Compostela" och så ska han hjälpa henne att förstå mirakler.

Så Maria ger sig iväg. Hon bestämmer sig för att gå hela leden och hon gör den själv, utan att ha med sig resesällskap. Hon får fundera mycket och hon tänker mycket. Hon träffar lite olika människor som hon delar sin resa med under olika tider av vandringen. Och hon gör vandringen ganska snabbt. 2-3 veckor tar hon på sig, för hon går långa, långa pass.

Maria reflekterar över livet, över sin situation. Lika mycket som det är en själslig resa så får vi praktiska tips. Precis som i den andra boken jag läst "Under Vintergatan alla stjärnor" så märks det att författarna själva har gått pilgrimsvandringen. Det har påverkat dem och det märks att de vill dela med sig av alla sina praktiska tips, mitt i romanen. Det funkar så där tycker jag - men OK, låt gå för det då

När Maria kommer hem så träffar hon till slut sin "mästare" igen, den här gången en helg i Paris. Det hela är så himla konstigt - hon ska åka dit och de ska ses på ett hotell och de köper presenter till varandra. Men.. allvarligt... håller verkligen folk på så här? Ja, kanske det.

Fördelen var väl ändå att hon insåg att hon behövde inte den där "mästaren" egentligen.

I båda böckerna så finns det en tydlig längtan efter något större, en tro, något fast att hålla tag i. Och givetvis vanlig kroppslig och mänsklig kärlek. Jag hoppas att båda författarna hittar vad de söker.

Boken var lättlyssnad och jag kan rekommendera den om du är intresserad av en bok hur en pilgrimsvandring kan gå till.

http://www.aftonbladet.se/wendela/article10906194.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar