fredag 19 februari 2021

Skönhetens väg

Skönhetens väg

Martha Hall Kelly

Bookmark

2016

540 sidor

Den här boken läste jag samtidigt som jag läste (lyssnade) på Kodnamn Alice . Båda böckerna handlar om andra världskriget och de var lite lika. Och ändå inte.

Skönhetens väg är en bok baserad på verkliga händelser. 

Den handlar om Caroline Ferriday, amerikanska med franska rötter, som fick två tapperhetsmedaljer för sina insatser under andra världskriget. Den handlar om Herta Oberhaeuser, tysk läkare som jobbade i Ranvensbrück, ett koncentrationsläger enbart för kvinnor. Och den handlar om Kaisa, samt hennes syster och mamma, som alla bor i Polen och som hamnar i koncentrationslägret, eftersom Kaisa blir tillfångatagen som spion och hennes mamma och syster blir fångade med henne. I lägret blir de utnyttjade som "försökskaniner".

I Ravensbrück genomfördes omänskliga experiment på kvinnorna. De opererades, fullt friska (ibland utan bedövning) för att simulera krigsskador för att se vad som hände och vad man kunde göra. Läkarna opererade bort senor, muskler och ben, de la in smuts och föremål och de lämnade såren öppna och ibland ihopsydda. En del av patienterna fick sulfa, andra inte och så jämfördes resultaten. 

Kvinnorna kallades kaniner eftersom de hoppade i lägret och eftersom försöken gjordes på dem - försökskaniner.

Vi får följa dessa tre kvinnorna och deras olika perspektiv genom krigsåren och efteråt. Och på slutet av boken flätas deras öden samman. 

När Caroline får vetskap om vad som hänt i dessa läger ser hon till att kvinnorna kommer till USA och får hjälp. För nu bor kvinnorna i Polen, ett Polen styrt av kommunismen och de får ingen hjälp med sina skador. Så kommer kvinnorna till USA och Caroline lär känna Kaisa och hennes syster. 

Herta Oberheuser är den enda kvinnan som stod inför Nürnbergrättegången och hon blev dömd. Men hon släpptes tidigare i hemlighet och börjar praktisera som läkare igen. Något Caroline får reda på och tar tag i.

Det här var en tjock bok, men en mycket spännande och lättläst bok. De tre kvinnornas öden flätades genom åren i olika kapitel, vilket gjorde att det blev olika perspektiv på händelserna hela tiden. 

Som sagt en tjock bok, men välskriven och jag läser att detta är Matha Hall Kellys första bok och det tog henne tio år att forska fram materialet. Och jag tycker att hon har gjort det bra. Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning. Den innehåller viktiga fakta om modiga kvinnor, men också fakta om hur lätt det är att sluta tänka och tro att jag inte har något val. 

När jag nu ska skriva recensionen till boken upptäcker jag att det finns en Läsguide - ett underlag för diskussioner i en bokcirkel till exempel>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar