tisdag 30 juni 2020

Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjungerDär kräftorna sjunger
Delia Owens
Forum förlag
2020
350 sidor
Uppläsare: Anna Maria Käll

Hon kallas för Träskflickan - Kya Clark, som växer upp från tidig ålder alldeles ensam i skjulet i träsket utanför den lilla staden. Alla i hennes familj har lämnat henne, alla stora syskon, hennes mamma och till slut hennes pappa. Men hon är kvar, hon kan inget annat. Men hon kan allt om träsket, om livet, om djuren, vattnet och vindarna.
En dag går hon i skolan, men de andra barnen retar henne och hon går aldrig tillbaka, utan gömmer sig varje gång de kommer för att ta henne till skolan. Hon kan inte läsa, men hon klarar sig. Hon får de få vänner hon behöver för att överleva.

Så lär hon känna Tate som lär henne att läsa, och som ger henne böcker som hon läser. Utan att gå mer än en dag i skolan blir Kya autodidakt och kan allt om träsket och får också en möjlighet att lära ut vidare vad hon kan.

En dag hittas en man död vid brandtornet i träsket. En man som Kya har haft en relation till. Och hon blir anklagad och ställd inför domstol.

Det här är en spännande och lättläst bok. Den är uppbyggd på samma sätt som så många böcker - med tillbakablickar och nutid blandat. Uppläsare Anna Maria Käll är lätt att lyssna på. Jag kan verkligen rekommendera den här boken för läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar