torsdag 13 december 2018

1793

17931793
Niklas Natt och Dag
2017
Forum bokförlag (Månpocket)
446 sidor

Vi befinner oss i ett Stockholm där människor kämpar för sin överlevnad. Ett Stockholm där vissa är rika, där andra är så fattiga att de är beredda att göra vad som helst för ett mål mat eller en sovplats. Ett Stockholm där det går att muta sig fram och där spriten håller värmen och släcker törsten hos de flesta. Ett Stockholm där det är smutsigt, kallt och dragit.

I det Stockholm möter vi Cecil Winge som utbildat sig till jurist. Men han är så ovanlig att han vill förhöra de som står dömda för olika brott. Han vill ha bevis och han vill kalla in vittnen. För de flesta i domstolen är det tillvägagångssättet inte helt enligt reglerna. Han sjunger på sista versen för han lider av lungsot. På polisstationen är det en vadslagning om hur länge han kommer att överleva.

I detta Stockholm hittas ett lik, ett stympat lik. Cecil Winge får uppdraget, eller tar sig uppdraget, att söka upp likets mördare och historien bakom. Men tiden är kort, både på grund av hans hälsa och de politiska krafterna som bestämmer.

Cecil Winge, med sin nye medhjälpare, nystar upp en förfärlig historia, där människans djupa och hemska sida visar sig. Vi får följa flera parallella historier som tillsammans binder den väv som ger oss den fulla bilden av det som hänt.

Det här var en ruskig historia, bra skriven och spännande. Jag kan verkligen rekommendera den.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar